Herätkää Kennelliiton jäsenet, nyt tarvitaan toimia!

Luin tyrmistyneenä uutisia. Mitä ihmettä Kennelliiton hallitus ja Palveluskoiraliitto ajattelivat, kun olivat lähettämässä FH-jäljen MM-kilpailuihin sen saman henkilön, joka kohdisti koiraansa väkivaltaa vuonna 2021 julkisuudessakin tyrmistyttäneellä suojelukoiravideolla?

Eivät ainakaan koiria ja niiden hyvinvointia, se on selvää. Onneksi väsymätön Tiina Kuusisto & SEY saivat Kennelliiton lopulta estämään henkilön kilpailuosallistumisen, mutta olisihan se päätös tietenkin pitänyt tehdä ilman kisajärjestäjienkin patistelua.

Kennelliiton kokoisen yhdistyksen hallituksen jäseniltä voisi odottaa tietoa, ymmärrystä ja tarvittaessa myös rohkeutta. Kilpailuihin lähettämisen puolesta äänestäneitä voisi nyt sanoa pelkureiksi, sillä sääntöjen taakse ei voi tässä piiloutua. Juuri hallitus on nimittäin se, jolla on mahdollisuus perustelluista syistä poiketa Kennelliiton säännöistä ja ohjeista. Tässä se peruste olisi ilman muuta ollut.

Muillakin aloilla ja harrastustoiminnassakin vakavien epäilyjen alaiset henkilöt voidaan varmuuden vuoksi pidättää pois toiminnasta tutkinnan ajaksi, miksei Kennelliitossakin? Sitä paitsi henkilön toiminta videolla oli kuitenkin kaikkien ihan omin silmin nähtävissä ja arvioitavissa. Ei kai tuomiota tarvita sen toteamiseen, että henkilön käyttäytyminen ja väkivalta koiraa kohtaan oli joka tapauksessa edustustehtäviin sopimatonta?

Hallituksen jäsenistä kaksi sentään äänesti alun perinkin kyseisen henkilön kisoihin lähettämistä vastaan. Kahdella edes oli tehtäviensä tasolla olevaa ymmärrystä, tietoa ja rohkeuttakin.

Mutta sitten itse asiaan eli Kennelliiton muuttamiseen:

Mitä te oikein nukutte, te Kennelliittoon kuuluvat koiranomistajat ja harrastajat? Pelkkä somessa kirjoittelu ei nyt riitä, kun pitäisi vaikuttaa siellä missä vaikuttamista kipeästi tarvittaisiin.

Tehän vaikutatte siihen, keitä yhdistystenne edustajina istuu Kennelliiton valtuustossa! Ja se valtuusto puolestaan valitsee hallituksen, nyt taas marraskuussa.

Nykyisestä hallituksesta erovuoroisia on kolme, joiden joukossa mm. koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja ja Palveluskoiraliiton puheenjohtaja.

Pitäkää huolta siitä, että valtuustoedustajanne ovat hyvin valittuja ja tilanteen tasalla. Kennelliittoon liittymisen tai eroamisen sijaan tuo tuleva valtuuston kokous juuri on se paikka, jossa liiton hyvinvointilinjauksiin ja tekoihin voi ja pitää vaikuttaa. Se on Kennelliiton ylin päättävä elin.

Jokaiselta nykyiseltä hallituksen jäseneltä ja etenkin jäsenehdokkailta pitäisi erikseen kysyä valintakokouksessa, miten he muuttaisivat Kennelliiton toimintaa, jotta koirien hyvinvointi todella etenisi.

Sen pitäisi olla uusien hallituksen jäsenten valitsemisen ykköskriteeri. Jospa sitten saataisiin hallituksen alaisiin toimikuntiinkin yhä enemmän aidosti hyvinvoinnin puolesta toimivia ja äänestäviäkin ihmisiä.

Toimin itse asiantuntijatehtävissä Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa (jolla ei valitettavasti ole päätäntävaltaa kilpailuedustajien valinnassa). Mutta sieltä katsellen hahmottaa selvästi, että Kennelliitto ei ole yksillä aivoilla ajatteleva taho, vaikka sitä julkisuudessa usein käsitellään sellaisena. Kennelliitto on yli 150 000 ihmisten jättiyhdistys. Sen ymmärtäminen on oleellista, jos liiton toimintaa halutaan muuttaa.

Osa jäsenistä on uudistusmielisiä, osa taas ei. Osalla koirien hyvinvointi on ykkösasiana, osalla taas selvästi muitakin vaikutteita sen rinnalla tai sen yli. Ihmiset jarruttavat ja kumoavat toistensa päätöksiä, välillä taas edistävät asioita yhdessä. Aivan kuten kaupunkienkin poliittisessa päätöksenteossa.

Suurin osa jäsenistä haluaa aidosti koirilleen hyvää ja myös toimii sen mukaisesti. Kennelliittoon kuulutaan harrastusmahdollisuuksien ja sosiaalisen seurankin vuoksi. Kennelliitto on vuosikymmenten ajan yhdistänyt koiraihmisiä, opastanut uusia omistajia, vaikuttanut yhteiskunnassa koira-asioissa, tarjonnut kasvattajille koulutusta ja tietokannan jalostuksen edistämisen työkaluksi.

Kennelliitolla on yhä paikkansa, mutta on jäsenten tehtävä nyt pitää huolta siitä, että Kennelliitto seuraa aikaansa.

Valitkaa viisaasti uudet hallituksen jäsenet, valtuustoedustajat!

© Tuire Kaimio 

Kuvat:
© Minna Tallberg