Uuden vuoden paukut ja ilotulitukset saavat aikaan lemmikki- ja luonnoneläimille suurta pelkoa ja kärsimystä. Esitämme, että Vantaa selvittäisi mahdollisuutta rajoittaa ilotulitteiden ampumista joko kokonaan tai vain muutamaan paikkaan kaupungissa.

Joka viidennessä vantaalaistaloudessa on koiria, monissa myös kissoja tai muita lemmikkejä. Kotieläinten lisäksi myös luonnonvaraiset eläimet pelästyvät ääni- ja valosaastetta.

Joka vuodenvaihteessa lintuja kuolee paukkujen ja valoräjähdysten aiheuttamaan törmäilyyn, stressiin ja pelkoon.
Rakettien äänenpaine voi olla jopa 110-170 desibeliä. Se voi aiheuttaa ihmisellekin kuulovamman kerrasta. Äkillistä ääntä säikähtänyt eläin alkaa usein pelätä muunkinlaisia ääniä, paukkuarkuus yleensä vain voimistuu ajan kuluessa.

Vuodenvaihteessa 2022 ilotulitteet aiheuttivat Tukesin mukaan ihmisille 20 silmävammaa, joista osa vaati leikkaushoitoa. Tulipaloja raketit aiheuttivat yhteensä 79 kappaletta.

Uutena vuonna on Vantaalla nyt sallittua paukutella ja ampua ilotulitteita klo 18 – 02 välisenä aikana. Räjähdyksiltä ei pääse pakoon missään päin kaupunkia. Jos sen sijaan Vantaalla olisi vaikka vain muutama aukea paikka, joissa ilotulitteiden ampuminen olisi sallittua, niin suuri osa eläinten ja ihmisten räjähdekärsimyksistä voitaisiin välttää.

Valtakunnallinen kansalaisaloite ”Rajat räiskeelle” keräsi 65.000 allekirjoitusta ilotulitteiden kieltämiseksi lyhyessä ajassa vuonna 2019. Eduskunnan talousvaliokunta tyrmäsi aloitteen.

Monet kaupungit ovat kuitenkin oma-aloitteisesti rajanneet tai kieltäneet ilotulitteiden käyttöä kaupungin alueella. Jotkut kaupungit (kuten Kokkola) ovat järjestäneet ilotulituksen sijaan ammattimaisen valonäytöksen taivaalle.

Esitämme, että Vantaa tutkii mahdollisuutta rajoittaa ilotulitteiden ampumista joko kokonaan tai vain muutamaan paikkaan kaupungissa.

Tuire Kaimio & Vaula Norrena

© Tuire Kaimio 

Kuvat:
© Minna Tallberg